De zorg van Westerholm

Naast wonen, kunt u gebruik maken van onze zorgfaciliteiten. Met uw persoonlijke levensstijl heeft u eigen gewoonten. Wij vinden het belangrijk dat dit zo blijft en u zoveel mogelijk kunt blijven doen wat u gewend bent.

Ons zorgaanbod

Wanneer thuis wonen niet langer meer kan omdat u meer zorg nodig hebt, is wonen bij verzorgingscentrum Rikkers-Lubbers in Groningen wellicht iets voor u. Heeft u echter intensievere zorg nodig, dan kunt u ook bij ons terecht. Naast onze reguliere behandelzorg zijn wij ook gespecialiseerd in het begeleiden bij dementie en zorg in de laatste levensfase.

Uw zorgplan

Wanneer u gebruik maakt van onze zorg, stellen wij samen met u een persoonlijk zorgplan op. Hierin leggen we vast wat wij met u hebben afgesproken. Bijvoorbeeld wat uw wensen zijn ten aanzien van eten, dagbesteding, persoonlijke verzorging of verpleging. Maar ook afspraken over hulp van familie, mantelzorg en privacy zijn hierin opgenomen. Zo bent u verzekerd van de juiste zorg op maat.

Beschikt u over een indicatie dan worden onze zorgdiensten vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook kunt u zorg particulier bij ons afnemen. Op ‘uw routekaart door zorgland’ zetten wij de diverse mogelijkheden voor u op een rij.

“Graag regel ik alles zelf. Maar de vriendelijke zorg op die momenten dat het nodig is, dat geeft mij wel zo'n veilig voel."

Onze behandelzorg

De laatste weken gaat de telefoon wel vijf keer op een dag. Waar begin ik en waar eindig ik? Deze vraag stel ik mezelf de laatste tijd best vaak. Mijn vader kan zich nog goed redden, maar de zorg voor mijn moeder is voor hem gewoon te veel. Als zoon wil ik er elke dag voor ze zijn. Maar door mijn werk ben ik veel onderweg, wat maakt dat dit niet altijd lukt. En ook al hebben mijn ouders al een aantal jaren thuiszorg, de roep om intensievere verpleging wordt steeds duidelijker. Mijn ouders zeiden onlangs tegen elkaar: ‘We willen het samen nog fijn hebben’. Gelijk hebben ze! We hebben inmiddels een stap genomen waar we alle drie achter staan. Straks wonen mijn ouders met elkaar bij Westerholm en krijgen daar alle zorg om het ‘samen nog fijn’ te hebben. Ik ben oprecht blij voor ze.

Veilig en zorgeloos

Onze behandelzorg is er voor mensen die door lichamelijke of geestelijke beperkingen niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen of zich thuis niet meer veilig voelen. Wanneer thuiszorg of mantelzorg geen uitkomst meer biedt, kunt u rekenen op onze professionele verzorging en verpleging. Ook wanneer u kortere tijd verzorging nodig hebt, bijvoorbeeld als u moet herstellen van een ziekte of operatie.

24-uurs zorgaanwezigheid

In ons verzorgingscentrum beschikt u over een eigen appartement. Hier kunt u genieten van uw privacy en bent u toch dag en nacht verzekerd van specialistische zorg. Onze vakkundige medewerkers ondersteunen u bij uw dagelijkse bezigheden. Denk hierbij aan hulp bij het opstaan uit bed, wassen, aankleden en eten. Ook hulp bij het toedienen van medicatie of het bieden van complexe medische zorg is mogelijk.

Meer weten?

Om gebruik te kunnen maken van onze behandelzorg heeft u een indicatie nodig. Deze indicatie beschrijft de zorg die u nodig heeft en de omvang daarvan. Een indicatie kunt u aanvragen bij het CIZ. Heeft u hier vragen over of wilt u meer weten over onze behandelzorg in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

"Alles is bespreekbaar en afspraak is afspraak"

Onze dementiezorg

Zo’n jaar of drie geleden was het begonnen. Eerst kon ze de namen van de kleinkinderen niet meer zo goed onthouden. Op een gegeven moment wist ze niet meer waar haar voordeur was. Als kinderen zagen wij dat het voor mama steeds lastiger werd om haar eigen leven te organiseren. Regelmatig vergat ze te eten. Toen ze een keer het gas aan had laten staan, wisten we dat er iets moest gebeuren. Na een gesprek met de casemanager dementie van Westerholm, konden we goed begrijpen wat er aan de hand was en beter inschatten hoe het verder moest. Het moeten verhuizen was wel even moeilijk voor haar. Vooral omdat ze erg gehecht was aan haar eigen huis, waar ze haar gezin heeft zien opgroeien. Gelukkig zien we dat ze nu toch op haar plek is. De ondersteuning bij haar dagelijkse bezigheden geeft haar weer vertrouwen. Ook de dagbesteding met andere bewoners doet haar zichtbaar goed.

Verminderd geheugen

Wanneer door dementie het geheugen achteruit gaat, kan dit op termijn de zelfregie beperken. Hierdoor is thuis blijven wonen niet altijd meer mogelijk. In ons zorgcentrum bieden wij specialistische zorg op het gebied van (beginnende) dementie.

Structuur door dagbesteding

Gedurende de dag is er zorg en aandacht voor uw welzijn. Onze welzijnsmedewerkers, die gespecialiseerd zijn in dementie, organiseren dagelijks geheugen- en bewegingsspelletjes en gezamenlijke activiteiten en uitstapjes.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze zorg op het gebied van dementie? Neem dan contact op met Tineke Boomsma, casemanager dementie. U kunt haar bereiken op telefoonnummer: 050-5342122.

“Kleine dingen kunnen iets groots betekenen: een ontbijtje, mooi aankleden, een make-upje opdoen. Gewoon, omdat de cliënt dat vroeger ook gewend was.”

Zorg in de laatste levensfase

‘Uw moeder is uitbehandeld’, had de arts alweer enige weken geleden zonder omwegen aangekondigd. Ze was er al min of meer op voorbereid geweest en toch kwam de mededeling evengoed onverwacht. De laatste dagen heeft Els veel tijd aan het ziekbed van haar moeder doorgebracht. Van korte momenten van opleving is inmiddels geen sprake meer. Er komt deze dagen veel op haar af. In deze periode is Els dan ook dankbaar voor de oprechte aandacht en de duidelijke uitleg van de verpleegkundige. Het is ook fijn om zo nu en dan nog mee te kunnen helpen bij de verzorging. En als ze er zelf even niet bij kan zijn, dan weet ze dat haar moeder in goede handen is.

Het laatste stadium

Wanneer de arts heeft meegedeeld dat de zorg niet meer gericht is op genezen maar op verzachten, wordt dit palliatieve zorg genoemd. Mensen die zijn uitbehandeld, begeleiden wij in het laatste stadium van hun leven met als doel deze periode zo comfortabel mogelijk te maken.

Bij ons of bij u thuis

U krijgt alle zorg en ondersteuning van onze palliatieve hulpverleners onder verantwoordelijkheid van uw eigen huisarts. Gewoon in uw eigen vertrouwde omgeving of bij ons in huis. Daarbij vormt een wijkverpleegkundige of medewerker met het aandachtveld Palliatieve zorg van Westerholm de spin in het web. Zij biedt de extra hulp die nodig is om tot het einde toe thuis te kunnen blijven.

Met aandacht en respect

Wij bieden specialistische verpleging op het gebied van palliatieve zorg. Onze  zorgvuldige en meelevende zorgmedewerkers zijn erop gericht de cliënt en de naaste familie in de laatste levensfase met aandacht en respect te ondersteunen. Ook dienen zij als  vraagbaak voor collega’s op de werkvloer en dragen zij actief de kennis over met betrekking tot de palliatieve zorg.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze palliatieve zorgverlening? Neem dan contact op met Aadje van Duuren of Tineke Boomsma. De medewerkers van de receptie brengen u in contact met hen. Beide zijn opgeleid en aangesloten bij het Netwerk Palliatieve Zorg Groningen Centraal.

Op de onderstaande websites kunt u informatie te vinden over hoe palliatieve zorg in Groningen is geregeld.

“Als je er op deze kwetsbare momenten zo voor de mensen kunt zijn, dan heb je toch het mooiste vak dat er is.”